Akdeniz bölgesi özellikleri içerisinde yer alan Adana, Antalya, Burdur, Isparta, Osmaniye, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş mutfaklarıdır.
Batı Akdeniz’de yer alan Isparta, Burdur ve Antalya illerinde İç Anadolu mutfak kültürünün tahıl ve hamur işleri ağırlıklı etkileri görülmektedir. Bu bölgede özellikle Türk mutfağında yaygın olan tarhana, yoğurt gibi ürünlerin yöre halkı sofralarında oldukça yaygındır.
Batı Akdeniz şehirlerine ait mutfak kültürü incelendiğinde ise balık kültürünün hakim olduğu Antalya’da balık ile birlikte yenilen salata ve piyazlar öne çıkmaktadır. Antalya piyazı bunlar arasında öne çıkan lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır.
Batı Akdeniz şehri Burdur ise Burdur şiş, köfte ve Burdur cevizi ezmesi ile tanınmaktadır.
Diğer Batı Akdeniz şehri olan Isparta’da köfte çeşitleri ve sakatat yemekleri ile birlikte göl balıkları mutfak kültüründe önemli bir yer almaktadır.
Doğu Akdeniz’de yer alan Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ise Güney Doğu Anadolu mutfak kültürü ve Arap mutfak kültürünün etli ve yağlı yemeklerinin daha ağırlıklı olduğu bilinmektedir. Kebap çeşitlerinin yoğunlukla olduğu yörede sebze ve meyveden yapılan kebap çeşitleri bulunmaktadır.
Akdeniz bölgesi mutfak kültürü et alışkanlıkları ve tercihleri yönünden incelendiğinde, kebap ve pidelerin özellikle Doğu Akdeniz Bölgesi’nde egemen olduğu görülmektedir. Pirinç, bulgur, tahıl ve sebze ile birlikte tüketilen et yemekleri ve kebap çeşitlerine, içli köfte, patlıcan kebabı, simit kebabı, elbasan tava örnek olarak gösterebiliriz. Yöre mutfak kültüründe meyvelerinde önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Elverişli iklim yapısı ve bereketli toprakları nedeni ile oldukça lezzetli ürünlerin yetiştiği bölgede turunçgiller ülke çapında üne kavuşmuştur. Portakal, mandalina, limon ve greyfurt’tur. Aynı zamanda Türk Patent Enstütüsü tarafından kabul gören Finike portakalı ve Anamur muzu bölgenin en güzel meyveleri arasında yerini almaktadır.
Doğu Akdeniz Bölgesi’nde bulunan illerin mutfak kültürleri incelendiğinde zengin kültürü ve verimli toprakları ile köklü bir mutfak kültürüne sahip olan Hatay karşımıza çıkmaktadır. Birçok dinin ve medeniyetin kültürlerin yoğrulması ile zenginleşen bu mutfağın en önemli temsilcileri arasında künefe, kireç kaymağından yapılan kabak tatlısı, cara çökeleği, sürk ve bunlardan yapılan salatalar ön plana çıkmaktadır.
Doğu Akdeniz Bölge mutfağının diğer temsilcisi durumundaki Adana yağlı, acılı, hamurlu ve et ağırlıklı yemekleri ile ön plana çıkmaktadır. Bölgeye has yöresel lezzetlerin başında Adana Kebabı ülke genelinde üne kavuşmuş bir lezzettir.
Mersin bölge illeri arasında kültürel çeşitliliği mutfağına yansıtabilmiş olan illerden biri olarak görülmektedir. En önemli lezzetlerin başında yöreye özgü olan lezzet ‘’tantuni’’ gelmektedir. Arapça havuç anlamına gelen Cezer kelimesinden türeyen Cezerye’de bölgenin en önemli lezzetleri arasında yer almaktadır.
Kahramanmaraş’ta ise şehre özgü Maraş tarhanası, Maraş biberi ve Maraş dondurması, çağlayan cerit cevizi ile birlikte coğrafi temsil almış önemli lezzetler olarak bilinmektedir.
Bir cevap yazın