Akdeniz bölgesinde bulunan Osmaniye, bulunduğu coğrafi şartlar itibarıyla zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Çukurova’nın bereketli tarım alanlarından yetişen taze ürünler nedeniyle Osmaniye mutfağının bulgurla yapılan yemekleri meşhurdur.
Türkiye’nin her şehrinde olduğu gibi Osmaniye mutfağı’da kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeklerinden, et yemeklerine, yeşilliklerden salata çeşitlerinden ( gavurdağ salatası, ezme salata, çoban salata, soğan salatası, mevsim salata gibi…), tatlılarına kadar Osmaniye, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır.
Türk mutfağı ve Akdeniz mutfağının birçok özelliğini içinde barındıran Osmaniye mutfağında lezzetlerinde et önemli bir yere sahiptir. Kebabın her çeşidi ve etli yemeklerin çoğuna lokantalarında da sıkça rastlanır. Kebabın yanında özellikle şalgam suyu tüketilir.
Osmaniye’nin yöre mutfağının önde gelen lezzetleri; Etli kömbe (ıspanaklı ve çökelekli çeşitleri vardır). Zorkun tava zorkun pidesi eşliğinde tüketilir. Tavuk doldurma ve nohutlu dövme pilavı, kaburga dolması, lahana sarması, yaprak sarması, dolmalar(patlıcan, biber, kabak, domates…), kabak çiçeği dolması, sıkma, bazlama, kete ( ısırgan otlu, çökelekli, ıspanaklı, peynirli), Ekşili kömeç (ebegümeci), süllüm (ebegümeci, ıspanak, nar ekşisi, pul biber, zeytinyağı gibi malzemelerle yapılır. Söğürme, teleme (keçi sütü ve incir kozalağı ile yapılır. Sıcak bazlama ile tüketilir). Mahluta çorbası, tirşik, çakıldaklı çorba, pirpirim çorbası, pirpirim cacığı ‘dır. İçeceklerden bazıları; şalgam suyu, yayık ayranı, böğürtlen şurubu, meyan kökü şerbeti, gül şerbeti, kızılcık şurubu ve limonatadır.
Daha önce bahsettiğimiz gibi yöresel yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır. İçli köfte, mercimek köftesi, kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı, çiccice (domatesli pilav), mercimekli bulgur pilavı, batırık gibi…
Mutfağın sık sık kullanılan baharatları ise; Nar ekşisi, sumak ekşisi, teurunç ekşisi, pul biber, karabiber, kimyon, kekik, tarçın vs…dir.
Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağından izler taşıyan Osmaniye mutfağında özellikle bayramlarda yoğurtlu kömbe ve bayram kömbesi denilen pasta çeşitleri yapılır. Aynı zamanda Osmaniye fıstıklı burma tatlısı, Osmaniye simidi, Bal kabağı tatlısı, Asida tatlısı, karakuş tatlısı, halka tatlı, yağlı ballı, yoğurt tatlısı, Osmaniye fıstıklı irmik tatlısı, bici bici, incir tatlısı, elmalı tatlı, kadayıf tatlısıdır.
Bir cevap yazın