Akdeniz bölgesinde bulunan Kahramanmaraş’ta M.Ö. 6000 yılından bugüne yerleşik bir hayatın olması, bu süre içinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapması, ipek yolu üzerinde bulunmasından dolayı zengin mutfak kültürüne sahiptir. Coğrafi konum itibariyle üç iklimin kavşağında (Akdeniz, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri) yer alır.
Kahramanmaraş mutfağında Orta Asya’nın et ve mayalanmış süt ürünlerini, Mezopotamya’nın tahıl bereketini (çeşitlerini), Akdeniz’in sebze, meyve ve zeytinyağını görebildiğimiz gibi, Güney Asya baharatlarını ve Kahramanmaraş adıyla anılan kırmızı pul biberini katkı ve lezzet düzenleyicisi olarak tanımlayabiliriz.
Kahramanmaraş mutfağı çorbalarıyla, sebze yemekleriyle, et yemekleriyle, dolmalarıyla, sarmalarıyla, kavurmalarıyla, pilavlarıyla, lepeleriyle, bulgurlu köfteleriyle, çerezleriyle, çörekleriyle, börekleriyle, tatlılarıyla, hoşaflarıyla, şerbetleriyle ve Kahramanmaraş dondurmasıyla birçok özgün tadı sofrasına koymuştur. Kahramanmaraş’ta yazdan kışa kıştan yaza geçiş süreçlerinde yemeklik tahıllarını, tarhanasını, dövmesini, biberini, salçasını, sebze kurularını, turşularını, reçellerini, şırasını, bulgurunu, peynirini özenle hazırlar ve kilerine yerleştirir.
Kahramanmaraş’ta yoğurt katılımı pişirme, özel kuşgana, ölgün ateş kullanımı, et seçimi, etin pişecek yemekle uyumu, kullanılacak malzemenin organik ve yerel olması, lezzet vericilerin ayarı ve yiyeceğe göre seçimi, tercih nedenidir. Beslenme yöntemleri, yöreye özgü sumak kullanımı, özel soslar ve yeme içmede kurallara bağlılık daima önemsenir.
Kahramanmaraş mutfağında yemekler bol salçalı, kırmızıbiberli ve ekşilidir. Yemeklerde çoğunlukla keçi sütünden yapılmış yoğurt kullanılır. Bu yoğurtla hazırlanan koyun etinden yapılan köfte ‘’yoğurtlu kebap’’ oldukça meşhurdur. Patlıcanlı parmak kebabı, Ciğer kebabı, Maraş usulü içli köfte, Sömelek köfte, köfte bezdirme, Et bezdirme Ezme kebap, Tahıldak köfte, Kallili köfte, Tavuklu Ali Nazik köfte ve diğer kebap çeşitleri sayılabilir.
Tarhana, ekşili köfte, döğmeli mercimekli çorba, yoğurtlu dövmeli çorba, Maraş paçası gibi çorbalar; simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri; keşk aşı (döğme aşı), Maraş pilavı, tavuklu pilav, peynirli ve çökelekli börek, bayram çöreği gibi pilav ve börekler yöreye özgü yemeklerdir.
Tatlı olarak ünlü Maraş dondurması, fıstık ezmesi, un sucuğu, pestil sucuğu, gün pekmezi, bastık, baklava, harmanda baklava, ravanda dondurmalı baklava ve hapısa yörenin bilinen tatlılarıdır.
Kahramanmaraş mutfağı Türk mutfağının tadı ve sağlık sembolüdür. 25 çorbası, 50 sebze sulusu, 10 dolma ve sarması, 30 kebap- köftesi, 10 kavurması, 20 pilavı, 20 börek ve çöreği, 25 tatlısıyla farklı ve incelemeye değer bir sofradır.
Bir cevap yazın