Isparta Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde Göller bölgesinde yer alır. Akdeniz iklimi ile Orta Anadolu’da yaşanan karasal iklim arasında geçiş bölgesinde yer alması nedeniyle, bölgede her iki iklimin özellikleri gözlenir.
Bölgede tarımsal bir yapı olduğundan, hayvancılık, göçebe kültürü ve başka yörelerden etkilenme, Isparta’nın beslenme şeklini belirlemiştir. Et, sebze ve tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir şekilde yapılmaktadır. Isparta’da dana ve keçi etinden yapılan yemekler daha fazla tercih edilmekle birlikte, dağlık, ormanlık ve engebeli arazi yapısı, av hayvanlarıyla yapılan yemeklerin ve balık yemeklerinin yöre mutfağına ayrı bir zenginlik katmaktadır. Yemeklerin ana malzemesi et, sebzelerle birlikte ya da sade olarak da pişirilmektedir.
Coğrafyanın ve iklimin etkisiyle sadece bu bölgede yetişen haşhaş yemek kültürünü doğrudan etkilemiştir. Yemeklerin ve hamur işlerinin içerisinde haşhaş yağını ya da haşhaşın kavrulmasıyla elde edilen haşhaş ezmesi de yöre mutfağında görülmektedir. Bölgenin diğer tarım ürünlerinden olan üzüm, dut ve elma yetiştiriciliği sayesinde, bu meyvelerden elde edilen pekmez çeşitleri de tatlı ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Isparta tarım ve meyvecilik yönünden zengin bir yöre olduğu için, bu zenginlik yemeklerine de yansımıştır. Yörede bilinen yemekler, çorbalardan; bulgur, etli, tarhana, işkembe, keklik, mercimek, miyane, paça, patates, sakala sarkan, sebze çorbaları, (ıspanak çorbası), tavuk, top tarhana, tapalak, tutmaş, yayla (toyga) çorbaları. Et yemeklerinden; banak, çömlek kebabı, kabine, keşkek, tandır kebabı, tirit, yoğurtlu et. Sebze yemeklerinden; ıspanak, kabak ve bakla gibi sebzelerin yoğurtlu yapıldığı ‘’borani’’. Hamurlu yiyeceklerden; dıran ekmeği, kuyruğu sulu, kulak böreği, çörek, katmer (goşma), pişi, nokul. Tatlılardan; hamur tatlıları, samsa, şekerleme, tosmankara, mafiş, lokma, sütlaç, güllaç ve muhallebi, pelte, su peltesi, zerde, höşmerim. Diğer tatlılardan irmik helvası, haşhaş helvası, saksağan veya karga beyni, derdimi alan yöreye özgü yemeklerdendir.
Bir cevap yazın