Adını Ege turşusu verdiğim bu tarif için çok çaba sarf ettim. Uzun müddet kıvamını yakalayabilmek için birçok denemelerim sonuçsuz kaldı, hatta restoran mutfaklarında çalışan ustaların “Gülhan hanım artık vazgeçin” dedikleri oldu. Ancak domates sosundaki salatalıklar, sonunda restoranımın konukları tarafından sevilip “spesyal meze” olarak yerini aldı.
Malzemeler
1 kg badem salatalık
1 kg domates
1 su bardağı limon sirkesi
1 baş sarımsak
2 çorba kaşığı kristal kaya tuzu
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı:
Domatesleri rendeden geçirip yarım çay bardağı zeytinyağı ile 2 taşım kaynatın ve tencereyi ateşten alıp soğumaya bırakın.
Salatalıkları 1 cm kalınlığında yuvarlak doğrayın.
Sarımsakları soyup ezin.
Domates sosuna tuz, ezilmiş sarımsak, limon sirkesi ilave edip karıştırın. En son salatalıkları ekleyin ve kavanozun içine koyun.
3-5 gun bekledikten sonra servise hazırdır.
Not:
- Mutfak kültürümüzde vazgeçilmez yeri olan turşular, yemek yanında yenilen lezzetin birer parçasıdır. Turşu her ne kadar kış mevsimi ile özdeşlese de, yaz mevsiminde de çeşitli sebze ve meyvelerle kolaylıkla yapabilirsiniz.
- Evde turşu yaparken, turşusunu yapılacak sebze veya meyvenin mevsiminde, taze ve sert olmasına dikkat edin. Turşuluk sebze veya meyve fazla büyük olmamalı. Büyük seçilirse asitli ortamda daha da gelişerek orta kısmında bakteri kültürleri oluşur. Bu kültürler de midede yanma ve gaz oluşumuna neden olur.
- İyi turşu yapmanın püf noktası, salamura suyu yani tuzlu suyunu doğru hazırlamaktır. Turşunun tuz oranı az ise sebze ve meyve sıkıca doldurulmalı. Eğer kavanozun içinde boşluklar kalırsa, turşunun olgunlaşma süresi uzar ve sebze veya meyvelerde genleşme meydana gelir. Tadında az da olsa bozulmalar olur.
- Turşu olgunlaşma aşamasında gün ışığından uzak, serin bir yerde saklanmalıdır.
Bir cevap yazın