Batı Akdeniz’in en önemli şehirlerinden Burdur göller bölgesinde yer alır. Burdur doğal güzellikleri ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Burdur ‘un coğrafi konumu ve iklim şartları, tarım ve hayvancılığın yaygınlığı, yöresel yemeklere de yansımıştır. Et, tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has özellikle yapılıp yenmektedir. Haşhaş kavrulduktan sonra ezilerek yemeklere, böreklere girmiş; pekmez tatlı ve tatlandırıcı olarak her zaman cevizle birlikte kullanılmaktadır.
Burdur mutfağında çorba, tencere yemekleri, pirinç pilavı ve börek ana yemek olarak yerini sofralar da almaktadır. Zamanla bu yemeklere zeytinyağlı yemekler, salata türleri katılmış ve sofraları zenginleşmiştir.
Geleneksel Burdur mutfağına bakıldığında yemek çeşitlerinin çoğunun un, haşhaş ve cevizden yapıldığını ve et yemeklerinin ise pirinç veya bulgur pilavıyla birlikte yenilmesidir. Süt, peynir, tereyağı yoğurt, ayran gibi süt ürünleri, yoğurtlu yemekler oldukça zenginlik göstermektedir.
Burdur ilinin merkezi ve ilçelerinde günlük olarak en çok yenen yemekler; mercimek aşı ve çorbası, tarhana çorbası, etli ve zeytinyağlı kuru fasulye, yaprak sarması, nohut ve yahnisi, karnıkara börülce, etli patates, biber, patlıcan ve kabak dolmaları, bulgur pilavıdır. Bu yemeklerin yanı sıra sofrada en çok yoğurt, cacık ve ayran bulunur. Mevsimine göre domates salatası, çoban salata yemek masalarında yer almaktadır. Özel günlerde, ziyafetler ve düğün davetlerinde et veya tavuk suyuyla pişirilmiş pirinç çorbası, et yemeği olarak da soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı üzerine büyük parça ‘’çekme’’ adı verilen kızarmış et suyundan pişirilmiş ‘’kaynana’’ denilen ve üzerine karabiber ekilmiş bulgur pilavı ikram edilir. Ayrıca bu sofralarda su böreği, kabak helvası, baklava, guymak, muhallebi, sütlaç ve irmik helvası sofrada yerini alır.
Burdur mutfak kültüründe dağlık ormanlık alanlardan toplanan kekik, nane gibi hoş aromalı bitkilerle hazırlanan et yemekleri yaygındır. Keçi etinden yapılan Burdur Şiş kebabının ünü il sınırlarını aşmıştır. Burdurun yöresel yemeklerinden; testi kebabı, burdur şiş, kabak helvası, ceviz ezmesi, ceviz helvası, burdur muhallebisini sayabiliriz. Kışlık yiyecekler arasında; pekmez, reçel, turşu, bulgur, tarhana, zeytin, salamura, pestil yer alır. Ayrıca bamya, patlıcan, biber gibi sebzeler ipe dizilerek kurutulur ve bu sebzelerden konserve de yapılır. Makarna, erişte kesme de yaygındır. Burdur ve çevresinde hamur işleri mutfak kültüründe önemli bir yer alır. Peynirli, patatesli, kıymalı gözleme çeşitleri, tahinli, haşhaşlı, gömbe, katmer, pişi ve pideler yapılır. Yörede sütten ve yoğurttan; peynir, çökelek, höşmerim, tereyağı, süzme yoğurt da yapılmaktadır.
Bir cevap yazın