Adananın mutfağı ve kültürü kadar zengin bir mutfağı da bulunmaktadır. Adana mutfak kültürü, yüzyılların deneyimleriyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin yemek kültürlerinden yani deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş kuşaktan kuşağa aktarılarak, mutfağında yaşatmasından kaynaklanmaktadır. Adana’ya iç göçler nedeniyle konargöçer, köy, kasaba kültürü ve dış göçler nedeniyle çeşitli illerden kültürler taşınmıştır. Tarih akışı içinde Adana mutfağı, Batının, yakın Doğu’nun, Arap kültürünün ve hepsinin üstünde de Anadolu ve Türk mutfağının etkisi altında kalarak kendine özgü bir lezzet sentezi oluşturmuştur.
Adana çeşitli mutfak kültürleriyle beslenen mutfak kültürünün coğrafi konumu ve tarihsel bağlarıyla, öğrendikleri yemeklerin bir sentezini yaparak kendi damak zevkine uygun özgün Adana mutfağını oluşturmuştur. Adana mutfağına hamur işleri, etli ve sebzeli yemekler hakimdir. Adana mutfağının ana yiyecek maddesi ekmektir. Yörede her mevsim kadınlar ekmek saçında yufka ekmekler pişirirler ve kışın tandırlara ekmek vururlar. Hamur işi yemekler yemek çeşitlerinin başında yer alır. Kebap çeşitleri çok sık pişirilmektedir. Adana mutfağında yağlı, acılı, hamurlu ve et ağırlıklı yemekler ön plana çıkmaktadır. Adana yemeklerinin en büyük özelliği bulgur, un, sebze, etten yapılma acılı, baharatlı ve yağlı malzemelerin kullanılmasıdır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir, çökelek de bol miktarda kullanılmaktadır. Bakliyat türleri de sebze ve çorbalarda bol miktarda kullanılır. Adana mutfağında aynı zamanda tatlandırıcıların da önemli bir yeri vardır. Bunlar arasında maydanoz, nane, kekik, kırmızıbiber, kırmızı pul biber, sumak, karabiber, kimyon, süs biberi, nar ekşisi, salça, limon, turunç, soğan ve sarımsak çok kullanılır.
Yemeklerin arasında en ünlüsü kuşbaşılı ve kıyma ile yapılan Adana Kebabı’dır. Adana Kebabının yanında bol yeşillik ve ezme salata yenir. Mevsimine göre ayran veya pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu içilir. Özellikle turunç mevsiminde, kebabın yanında ve salatasında ekşi olarak turunç ekşisi kullanılır.
Adananın zengin mutfağında ilk akla gelen yemekler Yüzük Çorbası, Tirşik Çorbası, Dul Avrat Çorbası ıspanak ve erişteden oluşan, Analı Kızlı, Kabak Çintmesi, Ispanak Aşı, bulgur yemeklerinden Analı-Kızlı, Ekşili Topalak, Sarımsaklı Köfte, İçli Köfte ile bu bölgeye özgün bulabileceğiniz sakatatlardan yapılan Şırdan Dolamsı, Mumbar, Kelle Paça-Çürük gibi yemekler.
İçli köftesinden kısırına, Fellah Köftesinden Sıkmasına, Patlıcan Tavasından Muammarasına, Karın dolmasından Babagannuşuna, Vardabitten Ciğer Kebabına, Bici Bicisinden Karşambaçına, Halka Tatlısından ince yufkadan yapılan çıtır çıtır Karakuş tatlısına, sıcak yaz aylarında buz gibi Bici Bicisinden, Şalgamından Aşlamasına, kışın üzerine dövülmüş ceviz konularak içilen kaynarına yüzlerce lezzeti içinde yaşatır.
Yüzlerce lezzeti barındıran bu yörede Göçebe kültüründen yerleşik kültüre en son gelen Adana da Toroslar ve civarı, Türkmen ve yörükleri binlerce yıllık geleneksel mutfak kültürünün koruyup, saklayarak günümüze taşımışlardır.
Bir cevap yazın